Voi korona minkä teit!

kesken kevään tilinpäätöskiireiden, iskit lusikkasi mukaan tähän soppaan. Sinä tiedät, että kevät on kiireisintä aikaa tilitoimistoissa ja nyt tulit sotkemaan kaiken. Et tainnut yhtään ajatella pientä kirjanpitäjää, joka päivästä toiseen pyörittelee numeroita ja yrittää saada numerot kohdilleen.

Nyt on numerot heitetty romukoppaan ja yritetään yhdessä asiakkaiden kanssa selviytyä sinun mukanasi tuomista ongelmista. Numerot ovat vaihtuneet tukihakemuksiin, maksujärjestelypyyntöihin ja asiakkaiden auttamiseen. Mutta mitä sinä teet? Sotket kaiken. Aiheutat asiakkaille pahaa mieltä, epätoivoa ja pelkoa. Sait aikaan kriisin.

KRIISI TULI PAHAAN AIKAAN – KONKURSSIT UHKAAVAT

Taloushallintoliiton 16.–19.4. kirjanpitäjille tekemän kyselyn tulos on karmaiseva. Sen mukaan lähes joka kolmas pk-yritys Suomessa on jo vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa ja joka viides pk-yritys on vaarassa ajautua konkurssiin koronakriisin takia. Kyselyyn vastasi yli tuhat kirjanpitäjää tilitoimistoissa ja taloushallinnon palvelukeskuksissa.

MISTÄ APUA – TILITOIMISTOT AUTTAVAT

Tilitoimistot ovat näiden isojen linjojen lisäksi olleet mukana pohtimassa konkreettisia toimia, joilla pienyrittäjän kassanhallintaa voitaisiin edesauttaa. Asiakaskato, peruuntuvat tapahtumat ja varaukset ovat asettaneet monen yrittäjän tilanteeseen, jossa kaikki neuvo ja opastus on kullan arvoista. 

Asiantuntijat arvioivat koronaviruksen vaikutusten Suomen talouteen olevan mittavia. Ensimmäiset iskut on jo otettu vastaan esimerkiksi matkailualalla ja tapahtumien peruuntumisina. Kerrannaisvaikutukset alkavat selvitä vasta tulevien päivien, viikkojen ja kuukausien aikana.

Eri tahot ovat valmistelemassa tukitoimia ja etsimässä ratkaisuja yritysten maksukyvyn ylläpitämiseksi. Maksuvaikeuden uhatessa yrityksen oma aktiivisuus rahoittajien ja pankkien suuntaan on tärkeää.

10 VINKKIÄ MITEN SELVITÄ KORONAN AIHEUTTAMISTA TALOUDELLISISTA HAASTEISTA

Tarkasta ennakkoverojen tilanne. Jos näkymä tulosodotteelle on oleellisesti muuttunut, hae ennakkoveroihin muutosta tai poista ne kokonaan. Tämä näkyy heti kuukausikuluissa. 

Jos veroja alkaa kertyä rästiin, tee niistä maksusuunnitelma. Epävarmana hetkenä hae pitkää maksuaikaa. Reagoi ja ole aktiivinen. Älä jätä tilannetta pahenemaan.

Onko sinulla lainoja? Neuvottele maksuvapaastarahoituslaitoksen kanssa. Lisärahoituksen hakeminen voi myös olla vaihtoehto. mm. Finnvera on varautunut tilanteeseen. 

Myös luotollinen tilion vaihtoehto, kun rahoituksen määrä on pieni ja tarpeen toteutuminen epäselvä. Ole ajoissa yhteydessä omaan pankkiisi tai rahoitusyhtiöösi.

Teetkö B-to-B kauppaa? Laskujen rahoittaminentässä hetkessä voi olla iso pelastus liiketoiminnallesi. Ole yhteydessä laskurahoitusta tarjoaviin palveluihin ja selvitä yrityksesi mahdollisuus rahoittaa laskut

Selvitä omalta pankiltasi mahdollisuus henkilökohtaisten lainojen lyhennysvapaaseen. Ainakin Nordea on jo ilmoittanut tarjoavansa 6kk tta lyhennysvapaata veloituksetta henkilöasiakkaille ja 3kktta pk-yrityksille. 

Onko sinulla työntekijöitä? Lomautusvaroituskannattaa antaa heti kun näyttää siltä, että työt vähenevät. Työntekijän saa lomauttaa taloudellisin tai tuotannollisin perustein eli jos työt vähenee olennaisesti ja pysyvästi eikä ole tarjota muuta työtä. Työntekijät voidaan lomauttaa toistaiseksi.

Tarkastele vakuutusmaksut,voidaanko niitä siirtää maksettavaksi useampaan erään. Tarvittaessa voit myös tilapäisesti pienentää YEL-vakuutuksen maksua. Huomioitahan, että tämä vaikuttaa eläkekertymän lisäksi YEL-vakuutukseen sidottuihin etuuksiin, kuten sairauspäivärahaan ja tartuntapäivärahaan. Yrittäjän asumistuki myönnetään YEL-maksujen perusteella, selvitä onko sinulla mahdollisuus asumistukeen.

Pidä varasto pienenä. Jos olet tehnyt tilauksia, jotka eivät ole saapunut, selvitä voidaanko niitä muuttaa. Pyri saamaan ennakkomaksu tilaustuotteista. Tai laita alennusmyynti käyntiin – törkeintä on saada rahaa kassaan.

Onko kulurakenteessa muita kuluja, joita voidaan nopealla aikataululla vähentää. Selvitä tämä ja kysy neuvoa tarvittaessa tilitoimistostasi. Neuvottele osamaksuja ja eräpäivien siirtoja.

Hae kontakteja, verkostoidu ja haasta liiketoimintasi uusille ajatuksille.

Ota yhteyttä