Palkanlaskenta ja sähköinen palkkalaskelma

Sähköisen taloushallinnon palkanlaskenta

Palkanlaskenta on yksi sähköisen taloushallinnon kulmakivistä, joka on tarpeen käytännössä kaikissa yrityksissä. Palkanlaskentaan liittyy lomat, YEL:it, TYEL:it, ennakkoperintä ja monet muut yksityiskohdat – lue lisää palkanlaskennasta!

Palkanlaskenta vaatii koulutetun ammattilaisen

Palkanlaskenta ja sähköinen taloushallinto ovat monimutkainen kokonaisuus, johon liittyy vastuun lisäksi paljon erilaisia ilmoituksia, tilityksiä ja muita velvollisuuksia. Siitä syystä palkanlaskenta on yleensä ensimmäinen erityisesti pienen yrityksen taloushallinnossa ulkoistettava asia. Vaikka itse palkanlaskenta ei periaatteiltaan jatkuvasti muuttuisikaan, laskennan, ilmoitusten ja tilitysten menetelmät kehittyvät jatkuvasti.  

Sähköinen palkkalaskelma ja verkkopalkka

Sähköinen palkkalaskelma on nykyään arkipäivää, ja helpottaa huomattavasti tilinauhojen / palkkatodistusten toimittamista työntekijäle. Samalla palkkalaskelmat ilmoitetaan tulorekisteriin. Työnantaja ottaa verkkopalkan käyttöön erillisen verkkopalkkaoperaattorin kanssa, jonka jälkeen työnantaja voi tarkastella verkkopalkkaansa esimerkiksi oman verkkopankkinsa kautta.

Erilaiset ilmoitukset ja tilitykset

Palkanlaskennan ja kirjanpidon arkea on huolehtia lukuisista erilaisista ilmoituksista ja tilityksistä eri tahoille. Ohessa on lueteltuna palkanmaksuun suoraviivaisesti liittyviä maksu- ja ilmoitusvelvollisuuksia, joita palkanlaskennassa joudutaan ottamaan huomioon.

Työntekijän ennakonpidätys

Ennakonpidätys tehdään työntekijän verokortin mukaisesti, ja tilitetään verottajalle.

Työttömyysvakuutusmaksu

Työttömyysvakuutusmaksua maksaa sekä työntekjijä että työnantaja, ja kuten ennakonpidätys, työnantaja pidättää maksun työntekijän palkasta ja tilittää sen Työllisyysrahastolle. 

Työntekijän eläkemaksu

Työnantaja tilittää työntekijän eläkemaksun suoraan valitsemaansa työeläkeyhtiöön. Työnantaja pidättää osan työntekijän eläkemaksusta suoraan työnantajan palkasta, joka maksetaan työnantajan oman tilityksen yhteydessä.

Ammattiliiton jäsenmaksu

Jos työnantaja kuuluu työnantajaliittoon, työntekijä voi halutessaan vaatia työnantajaa pidättämään ja tilittämään ammattiliiton jäsenmaksun suoraan palkasta työntekijän puolesta.

Työnantajan sairasvakuutusmaksu

Työnantaja pidättää, ilmoittaa ja tilittää Verohallinnolle työnantajan sairasvakuutusmaksun (aiemmin nimellä sosiaaliturvamaksu / sotu). 

Työtapaturmavakuutus

Lähes kaikilla palkkaa maksavilla yrityksillä tulee olla työtekijöilleen voimassa oleva työtapaturmavakuutus. Maksun suuruuteen vaikuttavat mm. tehtävän työn riskiluokka sekä tulorekisterin kautta saatavat palkkatiedot.

Mahdollinen ulosotto

Jos työntekijällä on ns. maksukielto, tulee työnantajan pidättää ulosmenoon menevä osuus työntekijän palkasta, ja tilittää se ulosottoviranomaiselle. 

Nettopalkka

Lopulta päästään nettopalkan maksuun. Palkka tulee maksaa siten, että se on työntekijällä käytettävissä työsopimuksen mukaisena palkkapäivänä.

Loma-ajan palkka ja lomaraha

Loma-ajan palkka määräytyy vuosilomalain mukaisesti. Sen sijaan lomaraha määritellään työsopimuksessa, ja se on tyypillisesti eri ammattiliittojen määrittelemä yleinen käytäntö.

 

Jos olet lukenut tänne asti, olet jo ottanut askeleen kohti toimivaa, ulkoistettua ja sähköistä palkanlaskentaa. Viimeistään nyt on syytä modernisoida vanha tilinauha.  Ota rohkeasti yhteyttä niin jutellaan.

 

Haluatko unohtaa palkanlaskennan aiheuttaman huolen? Yrityksesi taloushallinnon ensimmäisiä ulkoistettavia asioita on tyypillisesti nimenomaan palkanlaskenta. 

Jos haluat ulkoistaa palkanlaskentasi, minä voin kenties auttaa sinua.

Varaa oma aikasi Tiinalle

 

Oletko kiinnostunut yrityssparraus- tai tilitoimistopalveluista? Haluaisitko kuulla miten voisimme olla hyödyksi juuri Sinun yrityksellesi?

Varaa oma veloitukseton aikasi ja Tiina soittaa Sinulle.